Information inför torrsättning

Här följer en liten beskrivning över hur en vanlig torrsättning kan gå till.

I GBK har vi inga listor att skriva upp sig på inför torrsättningen utan vi ser till att vara på plats kl. 08.00 för att på ’svenskt vis’ ställa oss i kö… OBS! Om du kommer senare finns faktiskt en stor risk att kranförare kan ha lämnat platsen för att det just då inte fanns någon som ville torrsätta!

Innan torrsättning påbörjas tar vår kranföraren våra uppgifter för att ha som dels fakturaunderlag och dels som försäkringsunderlag om något mot all förmodan går snett med torrsättningen. Faktura sänds till dig senare. Observera att vi i GBK inte sjö- eller torrsätter båtar utan att de har en gällande båtförsäkring! Vi har dessutom krav på att din båtkärra är tydligt uppmärkt (ett bricksystem kommer troligtvis att införas).

Man kör fram sin båt till kranen och placerar den enligt anvisningar från kranföraren. Du angör/binder löst fast din båt och sedan hjälper du till med att montera slingor och ser till att de hamnar korrekt under din båt. Efter att ha konstaterat att slingor hamnat rätt så görs ett försiktigt lyft för att se om båten ligger rätt & tryggt.

Du har nu sett till att din båtkärra finns i närheten & att den nu körs fram för att ta emot din båt.
– Om du behöver hjälp av traktor, så finns den på plats den 29 september till en kostnad av 100kr/bogsering (beloppet kan swishas till traktorföraren).

Du lossar förtöjningarna. Kranföraren lyfter din båt till kärran & justerar in den tills du är nöjd. Du klättrar sedan upp i din båt & lossar slingan ifrån sina yttre fästen (mot hamnen) & halar sedan försiktigt ner slingor till marken med hjälp av din båtshake. När slingor är ur vägen så ser du till att båt & kärra försiktigt flyttas från kranplats & ur vägen för nästa i kön.

Vi har två uppläggningsplatser för vår vinterförvaring av båtar:
– Den stora parkeringen ovanför hamn (del närmast vägen till Gränna C)
– Parkeringsplats närmast hamn, bredvid Kranstugan (OBS! Ej i kranstugans närhet då dessa parkeringar tillhör färjepersonal samt att området behövs av manövreringsskäl vid torr/sjö sättning).

Naturligtvis råder det förbud på att nyttja servicebryggan för t.ex. avmastning och/eller toaservice under den tid som sjö-/torr-sättning sker.

Torrsättning sker 22/9, 29/9 samt 6/10.

//Styrelsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.