Tio miljoner för att fixa hamnarna

Foto: Bo Grennhag/läsarbild

 

Hamnarna i Jönköpings kommun är i behov av upprustning och en större satsning planeras framöver. Tio miljoner beräknas avsättas till satsningen.
– Det är pinsamt när man går ner till Jönköpings hamn och ser hur det ser ut, säger Thomas Candemar (M), ledamot i tekniska nämnden.

I flera år har Jönköpings kommun jobbat med frågan om att rusta upp hamnarna i kommunen. Tekniska nämnden diskuterade även saken på sitt senaste sammanträde. Kommundemokraterna Anders Jörgensson, ordförande i nämnden, och Ola Helt, ledamot i nämnden, är dock kritiska till hur frågan bemöttes i nämnden.
– På tekniska nämndsmötet röstade allianspartierna nej till att upprusta våra hamnar och skapa fler bryggor utmed Vättern i syfte att alla våra medborgare såväl som turister ska få bättre tillgänglighet till vattnet. Att utveckla båt- och badlivet har tidigare varit en hjärtefråga för bland annat moderaterna, säger Ola Helt och Anders Jörgensson.
De säger att de kommer fortsatt aktivt driva frågan och att det var därför de hösten 2017 lämnade in en motion till kommunfullmäktige om att förbättra för båt- och badlivet.

Pågår utredning
Thomas Candemar (M), som också sitter med i tekniska nämnden, berättar att det pågår en utredning när det gäller hamnarna i kommunen.
– Jag fick ett uppdrag av Carin Berggren att jobba med detta. Utredningen har presenterats av tekniska kontoret och vi håller på och jobbar med den. Stadsbyggnadskontoret är också inkopplade när det gäller karaktären runt omkring hamnarna. Jag har besökt Hjo, Vadstena och Karlsborg och tittat på hur man gjort där och hur fint det blivit, berättar Thomas Candemar.
Han berättar att tanken är att kommunen ska börja satsa på Jönköpings hamn för att sedan titta vidare på de andra hamnarna, exempelvis Visingsö.
– Vi tittar på vad vi kan göra för att få båtarna att åka till Jönköping och har insett att det bland annat handlar om att ha bättre tankställen och bättre infrastruktur. Det finns mycket spännande i den här utredningen, exempelvis flytbryggor så man kan åka till Madängen och liknande, berättar Thomas Candemar.
Han tycker att det just nu ser bedrövligt ut i Jönköpings hamn.

Lite pengar i taget
– Det är inte den standarden som vi vill ha i city. Destination Jönköping har också mycket vattenaktiviteter, vilket gör att det känns konstigt om man inte gör något åt detta. I andra städer som exempelvis Gävle och Norrtälje har man gjort det fantastiskt med bostäder vid vattnet. Tillsammans med JSS och båtmänniskor hoppas vi kunna få till något bra även i Jönköpings kommun, säger Thomas Candemar.
Totalt beräknas tio miljoner behövas till hamnprojektet, men för att ha råd att kunna utreda det hela är tanken att det ska satsas en mindre summa pengar varje år.
– Det var inget beslut som togs om detta i nämnden utan mer en information hur vi ligger till just nu, säger Thomas Candemar.

 

Text och bilder från J-nytt: https://www.jnytt.se/article/tio-miljoner-satsas-pa-hamnarna/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.