Information inför sjösättning

Inför den planerade sjösättningen

Med mobilkran:

Vi börjar kl.08.00. Se till att din båt är helt redo att sjösättas (t.ex. att det finns tampar i för & akter, fendrar på båten & ett tätt skrov). Traktor finns (se nedan).

OBS: Innan sjösättning ska dokumentet “Fakturaunderlag sjö- och torrsättning” vara ifyllt och signerat. (uppgifter kan behövas om vilket försäkringsbolag du har för din båt).

Båtarna kommer sedan även att mastas med denna mobilkran. För att få till ett smidigt flöde måste din mast vara 100% färdig för att lyftas på din båt. Då det tar lite tid att få ihop masten, föreslår vi att det görs dagen innan. Spridarna ska vara monterade, vindex etc. ditsatta, furlex, samtliga fall & tampar lagda på rätt sida samt att alla vantskruvar är på sin plats. Förslagsvis lägger du den färdiga masten på utrymmet utmed A-kaj, i väntan på transport med mastkärra till mobilkranen. Du kan behöva ta med något som stöd under masten då vi bara har två pallbockar.

Vi ses den 29 april kl.08.00 – 16.00.

Observera att övriga båtar sjösätts vid vår egen kran (08.00 – 12.00).

En liten beskrivning hur en vanlig sjösättning kan gå till:
I GBK har vi inga listor att skriva upp sig på inför sjösättningen utan vi ser till att vara på plats kl. 08.00 för att på ’svenskt vis’ ställa oss i kö… 🙂

OBS: om du kommer senare finns faktiskt en stor risk att kranförare kan ha lämnat platsen för att det just då inte fanns någon som ville sjösätta..!!

Innan sjösättning påbörjas tar vår kranföraren upp våra uppgifter för att ha som dels fakturaunderlag och dels som försäkringsunderlag om något mot all förmodan går snett med sjösättningen. Faktura sänds till dig senare. Observera att vi i GBK inte sjö- eller torrsätter båtar utan att de har en gällande båtförsäkring!

Man kör fram sin båt och kärra till kranen och placerar den enligt anvisningar från kranföraren.
– Om du behöver hjälp av traktor, så finns den på plats den 29 april till en kostnad av 100kr/bogsering (beloppet kan swishas till traktorföraren).

Du klättrar upp på din båt och kopplar ihop de slingor/remmar som bär/lyfter båten i kranens vagga. (Se samtidigt till att lägga ut dina fendrar & rep innan du klättrar ner från båten). Kranföraren lyfter din båt ur sin kärra. Du ser till att kärran flyttas från kranplats & ur vägen för nästa båt i kön.

Du återvänder sedan till din båt som nu guppar tryggt i lyftslingorna strax ovanför din båts vattenlinje. Först angör/binder du fast din båt innan du kilar ner i din båt och kollat att den är tät. Sedan hjälper du till med att lossa slingorna och släpper ner dem i vattnet utanför din båt.

Efter att ha startat motorn & lossat förtöjningarna så puttrar du ut till din båtplats. (Det är inte OK att lägga båten någon längre tid utmed servicebryggan, då det är flera båtar i kö).

Naturligtvis råder det förbud på att nyttja servicebryggan för t.ex. mastning och toaservice under den tid som sjö-/torr-sättning sker.

/Styrelsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.