Vätterklubbarnas gemensamma protest mot Göta Kanalbolags försämringar för insjöbåtar 2015

Vi lägger här ut brevet som skickats till VD Anders Donlau på Göta Kanalbolag angående de kraftigt höjda avgifter för kanalfarare 2015

--Tq4tcbI8navMCvh8Ib

AB Göta Kanalbolag

591 21 Motala

Er Ref: Anders Donlau

2015 års prissättning för nöjesbåtar på Göta Kanal

Det är med bestörtning vi tagit del av beskedet att Göta Kanalbolag drastiskt höjer priset för Vätterbåtar som avser att använda transportleden Göta Kanal. Eftersom insjörabatten funnits i många år blir vi båtklubbar runt Vättern ytterst förvånade över att Göta Kanalbolaget genomför denna kraftiga prisökning utan någon som helst kommunikation med oss. Möjligheten att till rimlig kostnad kunna ta sig till andra vatten, andra upplevelser är för våra medlemmar oerhört viktig.

Den prisökning som ni meddelat innebär att för de som har möjlighet att gå under för- och eftersäsong höjs priset med ca 5,5 %. Detta ovanpå den relativt kraftiga höjningen som skedde föregående år.

För de båtar vilka endast har att bruka kanalen under ordinarie semestertid höjs priset med mer än osannolika 50 %. Det är bland våra medlemmar i båtklubbarna ett fåtal som har möjlighet att utnyttja lågsäsongspriset varför er prishöjning får omfattande konsekvenser.

Färre båtägare kommer att ha råd att besöka andra vatten, vilket naturligtvis även får konsekvenser med en minskande båttrafik på kanalen som följd. Våra insjöbåtklubbar riskerar ett medlemstapp för de medlemmar som ofta utnyttjar semesterledighet till att besöka andra vatten. De kommer i större utsträckning välja att flytta ut till kusterna. Det minskar också möjligheterna för klubbarna att locka ägare bosatta i orterna runt Vättern att ta hem sin båt och ta del av båtklubbarnas verksamhet. Om denna prisökning genomförs får det inte bara konsekvensen av en minskande trafik på kanalen utan även ett minskande intresse för det sjudande båtliv som råder runt Vättern.

I er prissättning ger ni en rabatt på drygt 16 % om man köper tre delsträckor men ingen rabatt utgår för två eller en delsträcka.

Vi har erfarit att ni inte gjort motsvarande prisökning för de utflyktsbåtar som trafikerar kanalen från Vättern.

Det är då svårt att frigöra sig från tanken att ni med denna prissättning medvetet diskriminerar nöjesbåtstrafiken från Vättern och att ni på detta sätt vill minska den.

Vi uppmanar er att tänka om och ta hänsyn till att insjöbåtarna från Vättern inte använder kanalen som en upplevelse utan som en nödvändig transportled och att vi därför inte skall jämföras med gästande båtar som kanske en gång i livet gör resan genom kanalen. Er prisökning är i detta sammanhang oskälig och vi begär att den tas tillbaks.

Vi vill ha ett sammanträffande mer er och representanter från några av de berörda båtklubbarna i Vättern för att få till stånd en rimligare lösning i prissättningsfrågan.

Kontaktpersoner för denna skrivelse är

Motala Båtklubb Tegelviken, Björn Gardelin, bg@minrox.se

Jönköpings Segelsällskap, Hans Mörk, h.mork@telia.com

Bakom skrivelsen står ordförandena i nedanstående båtklubbar i Vättern:

Askersunds Segel & motorbåtsklubb                                                      Askersunds Yachklubb

Lars-Erik Gustavsson                                                                                  Krister Landström

Carlsborgs Segelsällskap                                                                           Domsands Båtklubb

Rickard Eriksson                                                                                           Tor Erlandsson

Gränna Båtklubb                                                                                          Hjo Segelsällskap

Stefan Erixson                                                                                               Rolf Birgersson

Hästholmens Båtklubb                                                                               Jönköpings Segelsällskap

Robert Kalsås                                                                                                Hans Mörk