Segling med Gratia

En seglingsupplevelse utöver det vanliga

Eftermiddagen fredag 29/8 var vi sexton personer, elever, som mönstrade på ett av Svenska Kryssarklubbens skolfartyg, Gratia, vid Nya Varvet i Göteborg. Åldersspridningen var stor, från 25 till 75 år, blandat män och kvinnor. Besättningen ombord, befäl och instruktörer, bestod av åtta personer: normalt sett brukar det vara sju men den här gången fanns det även med en person som gick seglarskolans befälsutbildning. Inkvarteringen gick snabbt och elegant, alla hade en tilldelad koj i skansen och ett fack för väska/bag.

Fakta om GratiaGratia_color

• Längd över allt: 29.6 m
  • Vattenlinje: 20.3 m
  • Bredd: 5.2 m
  • Djupgående: 3.3 m
  • Deplacement: 70 ton
  • Segelyta: 350 m²
  • Maskineffekt: 120 kW
  • Antal kojer: 27
  • Antal ungdomselever: 18
  • Max antal gäster vid uthyrning: 22

En timma efter det att vi mönstrade på avgick fartyget. Instruktörerna gjorde ett fantastiskt bra jobb och vi satte segel efter en kort stund. Kryss ut till Styrsö i Göteborgs södra skärgård där vi tog natthamn.

Besättning och befäl delas upp i styrbords och babords vakt. Segling och arbete ombord följer vaktgång med fyratimmarspass. De som seglar har vakten och bemannar poster som utkik, rorsman, frälsarkranspost och navigationsbiträde. Skiften av post sker efter en halvtimma efter ett rullande system inom vaktlaget. Vädret under lördagen är gråmulet med vind från ost 10 – 11 m/s så vi kan få en fin segling upp längs bohuskusten. Vi hissar storsegel och fock vid kaj då vi ligger med fören åt öster. Härligt att se hur väl allt flyter på när vi lägger loss utan

Förbered toppsegel

maskinell hjälp.. Vi går väster ut i ”snobbrännan” och upp förbi Hönö och Öckerö. Sätter mer segel; jagare, klyvare, toppsegel och mesanstagsegel (baron).

GRA

Toppseglet kopplas till en skena ovan storgaffeln så några som känner sig manade klättrar upp för att göra jobbet 25 meter upp…

Mäktig känsla med ett segelfartyg under full gång i 10 knop. Fartygets rörelser är lugna och trygga trots att det blåser friskt. Härligt!

Vi passerar Marstrand på utsidan, vidare upp innanför Måseskär och Islandsberg.

Förrätt

Innan Islandsberg har vi börjat att bärga segel för att ta natthamn i Grundsund.

Fyra rätters middag serveras från den lilla byssan. Kockan har som vanligt gjort ett strålande jobb!

Grundsund

Söndagen bjuder på likartad väder, mulet med frisk vind från ost. Idag vänder vi mot söder och ska ta oss mot Göteborg genom den inre farleden..

Gullholmen

Passerar Gullholmen, Mollösund ner mot Kyrkesund.

Kyrkesund

Gratia känns lite för stor i de trånga lederna men allt flyter på bra. Innan Marstrand bärgar vi segel och går för motor. Om det kändes trångt i Kyrkesund så var Albrektssunds kanal än trängre. Visserligen sändes varning ut på VHF innan passage av kanalen men lyssnar alla? Allt gick bra och ute på fritt vatten sattes segel igen.

Fullt ställ

Över Sälöfjorden är alla segel Gratia kan bära uppe men säg den lycka som varar; vi är snart nere vid Björkö och seglen bärgas.

Mesanstagsegel

Vid 16.30 är vi tillbaka vid Nya Varvet; en fantastisk erfarenhet rikare. Vilken helg! En sådan stämning ombord, alla har varit aktiva, tagit tag när så behövts. Det har gett en fin känsla av kamratskap på kort tid.

Innan vi lämnar Nya Varvet passar vi på att titta på seglarskolans båda övriga fartyg Gratitude och Atlantica som är en annan typ av fartyg, mer lämpade för segling till havs.

Titta gärna vidare på seglarskolans hemsida, http://www.sxkseglarskola.se/ för att skaffa dig mer information om skolans verksamhet.

Bengt

Bengt Hjalmarsson