Gränna Båtklubb arrangerar internationellt mästerskap

11.meter-klassen
Vi har blåst liv i 11:meter-klassen i Sverige igen. För att befästa och utveckla klassen tänker vi oss bland annat att arrangera ett öppet Klassmästerskap om ett år, 2015 och ett Nordiskt mästerskap om två år, 2016. Norrmännen är eld och lågor över denna idé och påstår att det även kan komma båtar från Tyskland, Holland och Ungern, varför det Nordiska mästerskapet kanske kan bli ett Europamästerskap. Båda arrangemangen är tänkta att gå på samma ställe, närmare bestämt i Södra Vättern. Troligen med Gränna som bas.

Valet av Gränna är gjort med hänsyn till de mycket goda möjligheter som finns i Gränna hamn. Det gäller bl a enkel och smidig sjösättning, närhet till näringsställen, bra boende samt sist men inte minst fina seglingsförhållanden. Tidpunkten för dessa arrangemang är tänkt till en vecka kring månadsskiftet juli-augusti båda gångerna.

Klassmästerskapet är vanligtvis ett arrangemang över tre dagar, fre-sön, med registrering och practise race fredag och 4 + 2 delseglingar lör-sön. Seglarmiddag lördag kväll. Preliminära datum 7-9/8, 2015.

Ett internationellt mästerskap startar med registrering mån-tis, practise race tis em och därefter 7-9 delseglingar (ev fler) under 4 dagar ons-lör. Avslutning sker på lördag kväll med seglarmiddag, prisutdelning och allmän förbrödring (och ev. även försystring).
Detta arrangemang blir inte av utan att ovanstående klassmästerskap blir av. Hur många deltagare det blir då är svårare att gissa men norrmännen kommer med 10+ enligt uppgift. Förhoppningsvis kommer det lika många från kontinenten. Det kan röra sig om 25-30 båtar! Preliminära datum 9-13/8, 2016.

Samarbetspartners är Klassförbundet Svenska 11 MOD och Grennaskolan.
Detta skulle kunna vara en injektion för seglingen i Gränna BK och samtidigt en utveckling för klubben i allmänhet.

Förhoppning är att Gränna och även Jönköping kan vara med och exponera sig, framförallt om planerna på ett EM går i lås. Vi får hit människor från Europa som aldrig hört talas om eller sett denna vackra del av vårt land. Därefter gör ringarna på vattnet resten …