ViVa håller dig uppdaterad på sjön

ViVa håller dig uppdaterad på sjön

Nu blir det lättare för alla fritidsskeppare att få snabb information om väder och vind till sjöss. Den populära ViVa-appen som har tillgång till data från över 90 olika platser, har fått en ny användarvänlig design.

 

 

1
I den uppdaterade versionen av ViVa går det att se vindpilarna direkt i kartan och en ny funktion visar historisk data.

2

APP– Med hjälp av ViVa kan alla på sjön anpassa sig efter vädret i realtid, säger Lars Törnqvist, systemansvarig för ViVa.

Sjöfartsverkets Vind- och vattentjänst, ViVa, är ett bra hjälpmedel för både yrkessjöfarten och båtlivet. Genom att använda ViVa kan alla som är på väg ut, eller redan befinner sig till sjöss, i förväg ta reda på hur vädret ser ut på olika platser längs en planerad rutt.

– Med hjälp av ViVa kan alla fritidsskeppare anpassa sin rutt och hålla koll på hårda vindar, oönskad vindriktning eller lågt vattenstånd. För andra, som exempelvis windsurfare, kan det vara positivt att hitta platserna där det för tillfället blåser mer, säger Lars Törnqvist.

Sjöfartsverket har mätstationer runt hela Sveriges kust samt i Vänern och Mälaren – från Kalix i norr hela vägen runt kusten till Brofjorden på västkusten. Mätstationerna ökar ständigt i antal och under 2013 tillkom nio nya stationer. Stationerna som går att följa via ViVa-appen ger bland annat information om medelvind, byvind, vindriktning och vattenstånd,

– Nu får ViVa-appen en ny användarvänlig design som är anpassad för moderna mobiltelefoner och användarna får dessutom tillgång till historiska data, säger Lars Törnqvist.

ViVa utvecklades från början för Sjöfartsverkets lotsar och finns sedan tre år tillbaka tillgänglig för allmänheten. Appen som är gratis blir allt mer populär och under stormen Simone gjordes 380 000 uppdateringar under en dag.

Text: Sjöfartsverket

 

 

 

viva_iphone_hög

Ladda ner ViVa:

Den nya versionen av ViVa-appen finns på App Store för Iphone, Google Play för Android. Den äldre versionen av ViVa finns även på Windows Phone Store för Windows Phone.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.