Grund

Hej,

I söndags var det dags för avmastning. Jag körde min vanliga lov bakom båtlyften för att lägga till vid kajen vid mastkranen med fören mot den sydliga vinden. Eftersom jag tidigare haft min båtplats där, några snäpp norr om båtlyften kände jag mig hemma där. Döm om min förvåning när jag plötsligt gick på grund, och det rejält! Ingen hård smäll men vi satt fast, varken egen propeller eller färjevirvlarna hjälpte oss loss. Vi hade första bryggans yttersta Y-bom ett par meter bakom aktern som vi lyckades få ett rep till och med hjälp av det dra oss loss. Bifogar en bild så ni förstår var grundet befinner sig.

 

Foto: Ulrik Gejervall
Foto: Monika Gejervall

Antingen är det en sanddyn som bildats av färjorna, eller så är det ett stenblock efter hamnbygget, omsorgsfullt inbäddat i sjögräs.

Vår båt sticker 1.7 m, det borde vara många fler båtar som upptäckt detta grund nu i upptagningstider?

Jag hoppas inte det blev nån skada på kölen.

Efter att vi kom loss skulle jag gå brantare in mot mastkranen, med följd att jag gick rakt över bojen som ligger där. Jag stoppade givetvis propellern, då brukar det inte vara några problem, men vindavdrift och roderutslag gjorde att bojlinan kilade in sig mellan skrov och roder. Fick ta på cyklop och hoppa ner i kylan för att komma loss. Tack Uffe och vem det var mer som var på väg ut för att hjälpa till!! (Såg det tyvärr först efter mitt dopp).

Mastkranskajen fick till slut angöras norrifrån med vinden i baken.

Slutet gott allting gott, men det är snudd på skandal att ha en hamn som är full med grund! Detta var inte min första grundstötning här iår! (Det är inte Båtklubben jag skyller på!)

Mvh
Ulrik Gejervall / Tant Blå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.