Gränna BK arrangerar internationellt mästerskap?

Att segla entyp är häftigt!

11.meter-klassen
Vi skall försöka att blåsa liv i 11:meter-klassen i Sverige igen. För att göra det tänker vi oss bland annat att arrangera ett Öppet Svenskt Klassmästerskap om ett år, 2014, och ett Nordiskt Mästerskap om två år, 2015. Norrmännen är eld och lågor över denna idé och påstår att det även kan komma båtar från Holland och Ungern, varför det Nordiska mästerskapet kanske kan bli ett EM. Båda arrangemangen är tänkta att gå på samma ställe, närmare bestämt i Södra Vättern. Förhoppningsvis med Gränna som bas.

Valet av Gränna är gjort med hänsyn till de mycket goda möjligheter som finns i Gränna hamn. Det gäller bl a enkel och smidig sjösättning, närhet till näringsställen, bra boende samt sist men inte minst fina seglingsförhållanden. Tidpunkten för dessa arrangemang är tänkt till vecka 31 båda gångerna.

Klassmästerskapet är vanligtvis ett arrangemang över tre dagar, fre-sön, med registrering fre em/kväll och 3 + 2 delseglingar lör-sön. Förutsättningar för att dra igång det hela är att vi får tag på minst 5 svenska båtar och får igång klassförbundet. Norrmännen kommer kanske med 5-10 båtar.

Ett internationellt mästerskap startar med registrering mån-tis, practice race tis em och därefter 7-9 delseglingar under 4 dagar ons-lör. Detta arrangemang blir inte av utan att ovanstående klassmästerskap blir av. Hur många deltagare det blir då är svårare att gissa men norrmännen kommer med 10+ enligt uppgift. Kanske några ungrare och holländare kommer, säg 5 samt 5+ svenska. Det kan röra sig om 25 båtar! Norrmännen som har rutin har lovat att ställa upp och hjälpa till.

Detta skulle kunna vara en injektion för båtlivet i Gränna i allmänhet och seglingen inom Gränna BK i synnerhet.

Förutsättningar
En förutsättning är att Gränna BK tycker att det är en bra idé. Därför presenteras idén på klubbdagen den 12/10. Kommande säsong ligger det kanske 4 st 11:or i Gränna, varav 1 kan finnas tillgänglig för en besättning från klubben.

Personer, 5 st

• Tävlingsledare/Seglingsledare
  • Domare
  • Banläggning, 2 st
  • Sekretariat

Arrangörsbåtar

• Start-/Målfartyg
  • Banläggningsbåt (Grennaskolans Buster)

Att segla entyp är häftigt!

Vi som driver detta är 11-fleet Vättern.

Björn Sterner

bjorn.t.sterner@gmail.com