Måste vi jobba så mycket

Debattinlägg till ordförandes blogg 2013-04-21

Foto: Tobbe Såthén

Måste vi jobba så mycket?

Var din rubrik på hemsidan, den frågan känner jag inte till, min fråga är vem jobbar vi för?

Tråkigt att du undviker att svara på mina frågor, jag ställer nya och söker svar igen.

Ska vi medlemmar i Gränna Båtklubb arbeta utan ersättning för ett privat aktiebolag som Grenna Hamnbolag? Det är ju Grenna Hamnbolag som arrenderar hamnen av Jönköpings Kommun, det borde ju vara en fråga för hamnbolaget och kommunen.

Jag som ”medlem” i Gränna Båtklubb anser att det är den som har arrendet och får den ekonomiska ersättningen i sin ”kassa” som bär ansvaret för det arbete som genomförs nu.

Det hade väl varit mycket bättre att GBK hade varit arrendator och ansvarat för hamnplatserna, då hade ju vinsten och arbetet varit på rätt ställe från början. GBK gör ju redan allt arbete med de ”nya” hamnplatserna både genom dokumentation och kroppsligt arbete, så varför avstå ersättningen.

Jag förstår att medlemmar måste ställa upp och arbeta för ”båtklubben” det har aldrig ifrågasatts.

Har GBK någon ersättning från Grenna Hamnbolag?

Jag tror att de flesta betalar fullt pris för sin hamnplats, så jag är mycket tveksam till att bidra med fri arbetskraft till Grenna Hamnbolag.

Jag kanske är den ende medlemmen som reagerar mot det här. Därför vore det ju trevligt att belysa det här på hemsidan för att få fler medlemmar att uttrycka sig.

Det känns ju trevligare om man inte är anonym.

Torbjörn Nyqvist

4 svar till “Måste vi jobba så mycket”

1. God förmiddag

Jag får tacka för svaren.
    Att vi har lite olika syn på detta tycker jag verkar positivt, en klubb brukar bli starkare om frågorna får diskuteras.

Vill svara Göran, det är inte infekterat från mig jag tyckte bara att frågorna borde ställas.
    Jag vet inte hur andra medlemmar ställer sig till detta, jag kanske är ensam om dessa tankar.

Håller med Stefan att vi stannar här.

Tycker för övrigt att Stefan Erixon gör ett bra jobb som ordförande i Gränna Båtklubb.

Skepp ohoj och trevlig sommar, vi ses i hamnen

Torbjörn Nyqvist

2. Hallå igen
    Forsatt svar till Tobbe N

Måste vi jobba så mycket och vem jobbar vi för, var frågorna:

– Styrelsen förväntar sig att alla ställer upp någon gång under säsongen.
    Just i år kanske ett par ggr. Att vissa jobbar mycket kan vi konstatera, och detta är naturligtvis
    väldigt positivt, men inget krav. 1-2 halvdagar(oftast kl 9-13)/år är bra nog och räcker normalt
    för att vi ska få saker att funka. Som jag skrev i mitt bloggsvar, vi har ingen arbetsplikt.

Vem jobbar vi för?

Vi jobbar tillsammans med Hamnbolaget , och vi gör det definitivt för båtklubben och för oss båtägare.
    Sedan hamnbolaget tog över arrendet har vi fått ordning på båtplatserna och köregistret.(Tack Göran L)
    Vi har fått en närhet till beslut och utveckling av hamnen.
    Jag tror inte att vi haft någon ny småbåtshamn om vi inte jobbat så aktivt tillsammans.

Mycket arbete som handlar om att påverka och söka dialog med kommunens politiker och tjänstemän,
    i syfte att nå resultat som ska göra det bättre i hamnen och för oss båtägare sker ofta i det tysta, men jag
    kan lova att det har lagts mycket energi på att komma dit vi är idag.
    Dom av er som var med på kommunen/trafikverkets möte på Visingsö för några år sedan minns kanske
    att kommunalrådet Ann-Marie Nilsson sa: -Först ska vi ordna en ny färjehamn, sedan får vi ta itu med småbåtshamnen. Hade vi accepterat det svaret hade vi haft hälften av båtplatserna idag.

Vad får vi tillbaka av hamnbolaget, frågar du. Hamnbolaget investerade så mycket pengar i de nya bryggorna
    i yttre hamnen att det nästan knäckte ekonomin i bolaget. Först nu finns det lite pengar till “payback” och när
    ekonomin tillåter ska vi naturligtvis bevaka så att vi får vår del av ett ev överskott. Vi får heller inte glömma
    att båtklubben är delägare (ca 10%) i hamnbolaget.
    Konkret har vi fått behålla alla pengar vi fått in på gästhamnsavgifterna (ca 25000kr/år)

Jag tycker vi ska vara stolta och nöjda med vad vi tillsammans med hamnbolaget gjort och gör för hamnmiljön och småbåtshamnen. Jag tror inte det varit bättre under kommunal regi.

Jag stannar där och hoppas du är nöjd med mitt svar den här gången.

Skepp ohoj och vänliga hälsningar//Stefan

3. God middag GBK

1 maj! Första dagen på årets båtsäsong?

Tack Torbjörn för ditt debattinlägg. Tack också för att du inte längre är “Hen” utan Tobbe Nyqvist.
    Hoppas verkligen att vi kan ha så högt i tak i klubben och på hemsidan att vi kan prata med varandra utan
    att gå genom anonyma signaturer.
    Så snart jag samlat mina tankar ska jag försöka svara dig “bättre”. Känns ju dessutom mer inspirerande när jag vet att det är du Tobbe.
    Just nu måste jag dock lägga fokus på att bli klar med båten. det är sjösättning på lördag -:)
    Mao, återkommer i frågan inom kort.

Mvh//Stefan