Braheborg

Färja 351 ny Visingsöfärja

Skiss_visingso_farja

Källa: Trafikverkets hemsida

Kolla in färgen, senapsgul…eller?

Fartygsfakta Informationskällor:<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />
* Färjerederiet.se, WEB 2012-01-01, KN<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />
* Skärgårdsredaren 4/2012, S<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />
* Källa 2
  Kapacitet 397 passagerare 397 passagerare
34 personbilar 34 personbilar
  2011-12-29 Beställd.
  2012-10 Första delarna anländer till Västervik från Riga Shipyard. Delarna transporteras sedan med lastbil till torrdockan i Huskvarna där färjan monteras ihop. Totalt består färjan av 38 delar som alla kommer samma väg.
  2013 Levererad av Uudenkaupungin Työvene Oy som Braheborg till Trafikverket Färjerederiet, Vaxholm. Får Trafikverkets inventarienummer 351. Trafik på leden Gränna – Visingsö, Jönköping.
Källa: www.Skärgårdsbåtar.se

Ny färja och nya färjelägen på Visingsö och Gränna

351_husqvarna_440x210

2012-2013 byggs den största vägfärja som någonsin trafikerat Visingsöleden. Den nya färjan tar 34 bilar och totalt 397 passagerare, varav 264 sittande. Fartyget blir knappt 60 meter långt och har en maxhastighet på 13 knop. Då färjan är större än slussarna i Göta kanal transporteras sektioner av färjan till Huskvarna och monteras samman där. I december 2013 ska färjan vara färdig för leverans.  Parallellt med fartygsbygget anläggs nya färjelägen.

Färjetrafiken på Visingsöleden drivs av Trafikverket på uppdrag av Jönköpings kommun. Leden ingår inte i det statliga trafiksystemet. Kommunen fattar beslut om avgifter och tidtabell. Personal och fartyg ingår i Färjerederiet.

Källa: Trafikverkets hemsida