Projektmöte Nya hamnen – 2012-10-29

29 oktober var det möte med kommunen och hamnbolaget om ombyggnaden av hamnen.

Hamnen – Ombyggnad – Ritning Förslag nya bryggor

Trafikverkets entreprenad pågår enligt plan och biljettkontoret är i provisoriska lokaler. Det skall vara så fram till maj månad då det eventuellt skall bestämmas en ny plats. Det sköts av hamnbolagets ordförande Håkan Norén och Peab.

Kommunens entreprenad omfattat arbetet med den norra piren och påbörjas vecka 44/45 genom att stentransporter körs ut på norra piren och läggs ut i det nya pirläget. Det kommer läggas upp cirka 1 m över vattenytan. Därefter börjar grävmaskinen ta med sig den gamla piren och lägga ut den i det nya läget. Alla arbeten i vatten måste enligt vattendomen vara färdigställda före 1 februari. Arbeten med norra piren görs klara i april.

Tidsplan ombyggnad av Gränna småbåtshamn

Arbete med området mellan entreprenaderna diskuterades. Kommunens Lokala Utvecklingsgrupp för Gränna har tagit tag i den delen och vill hjälpa till med hur den skall utformas. Lena Claésson var med på mötet och hade tagit fram en enkel handskiss på hur det kan utformas. Det går ut på att gatan som idag finns utmed den västra delen av parkeringen görs bilfri och det skapas ett ”mingelområde” med lite bänkar, några sjöbodar, plank mot parkeringen etc. Allt är bara idéer än så länge. Tanken är att det skall bli gästhamnsplatser längst in i hamnen och då kan vi få en härlig miljö runt den. Vi skall ha ett nytt möte med Hamnbolaget, Båtklubben och kommunen i mitten av november. Återkommer med mer information efter det mötet.

Vi har diskuterat med kommunen att de skall fixa till vägen ner mot sjösättningsrampen så det skall bli smidigt att lägga i båtarna. Hoppas att det kommer fram en bra lösning där.

Vad gäller bryggorna så kommer de att ligga enligt den ritningen som bifogas denna rapporten. Brygglägena har Bo T och Börje F föreslagit och gör att vi kommer få fler bryggplatser. Betongbryggorna i yttre hamnen kommer in i inre hamnbassängen. Hamnbolaget äger betongbryggorna och kommunen äger bryggorna i inre hamnen, diskussion pågår mellan kommunen och hamnbolaget om ägarförhållandet.  Bryggan mellan den nya västra piren och fyren är inte med i kommunens entreprenad, men den vågbrytarbryggan kommer vara nödvändig för att inte det skall gunga för mycket när den nya färjan kör in och ut i hamnen. Diskussion pågår med kommunen även om den.

Ja det var lite information. Ha en fortsatt bra november.

2012-11-03/Georg