Projektmöte “Nya hamnen” med kommunen

Den 10e oktober hade projektgruppen för nya hamnen möte med kommunen och Hamnbolaget

Foto: Roland Larzén

Kommunen kommer att påbörja sitt arbete med den nya småbåtshamnen i början av november. Arbetet pågår sedan under november, december och januari. Då ska allt vattenarbete utföras, det vill säga den norra pirarmen kommer att flyttas längre norrut, se bild. Under denna period bygger även Peab den lilla pirarmsdelen som utgår från norra pirarmen, cirka 30 m väster om fyren och rakt söderut, lika långt ut som fyren står. I övrigt skall man gräva ut där norra pirarmen ligger idag samt in emot kajen vid parkeringen, så att vi får ett djup om minst 2,5 m. Infästningar för de fyra flytbryggorna görs även nu. Allt vattenarbete måste vara klart och avslutat den sista januari.

Efter ett uppehåll på två månader kommer kommunen åter i början av april för att färdigställa och finjustera allt som är ovan vattenytan. Det är mycket som skall hinnas med under april månad.

Den nya norra pirarmens hela vågbrytare skall på plats (alltså allt som är ovan vattenytan), ankarstenarna för samtliga flytbryggor skall flyttas till rätt läge liksom flytbryggorna. Dessa förankras i ankarstenarna och i infästningarna på land. El och vatten skall monteras på bryggorna och alla bommar skall på plats.

Den preliminära tidsplanen för småbåtshamnen är att den skall vara klar för sjösättning av våra båtar runt den 15 maj.

Båtklubben har också tagit upp ytterligare ett antal punkter som man vill ha med i projektet:

• Att de gamla stenpollarna samt den gamla kalkstenskanten/bänken som löper utmed hela den gamla stenpiren som nu rivs, sparas och återinstalleras på den nya norra pirarmen alternativt den nya lilla del som byggs av Peab. Detta för att så gott det är möjligt återskapa/bevara det fina flanörstråk som den gamla stenpiren varit för alla sedan 1867.
  • Att det placeras en ny flytbrygga med vågbrytare (undertill) mellan den nya lilla pirarm som sträcker sig söderut 30 m väster om fyren och fyren.
  • Att sjösättningsrampen modifieras, rätas upp så man kan köra rakt in i den utan att svänga.
  • Att den inre gamla flytbryggan som idag är mycket dålig byts ut mot en ny.

Ett nytt möte med kommunen bestämdes då totalansvarig från kommunens sida måste vara med för att kunna fatta dessa beslut.

Utöver detta kommer en separat grupp bildas som tillsammans med Lena Claesson från kommundelsutveckling (hon ansvarar för Grännaregionen), kommer att se över vilka möjligheter som finns att göra miljön runtomkring den nya småbåtshamnen och den tilltänkta gästhamnen så trevlig som möjligt.

Webbansvarig

Roland Larzén

Ett svar till “Projektmöte “Nya hamnen” med kommunen”

1. Hej
    Jag undrar om det blir någon el vid de uppställda båtarna, skulle inte Börje och Bosse fixa detta? det vore bra om vi slapp dra 50m kabel varje gång vi behöver el.