Ordförandes blogg 2012-10-02

Vättern i vårt hjärta!

Jag växte upp i Östergötland, i en liten by som heter Hov. Hov ligger söder om Vadstena, nära fågelsjön Tåkern. På vintrarna åkte vi skridskor, isjakt, pimplade, klubbade lake…

Men på sommaren gjorde vi ingenting. I alla fall inte vid eller i sjön. Tåkern är en grund, rätt dyig sjö som inte passar för bad och vattenlek.

Varför pratar jag om detta? Det är ju Vättern det handlar om.

Foto: Stefan Erixson

För mig är sommaren alla sjöars tid. Vättern är en “helaåret” sjö, men på sommaren blir den ett hav. Mäktig, svalkande och ofattbart vacker för solen att spegla sig i.

Men vi måste förstå vårt ansvar för att Vättern ska fortsätta vara en källa till glädje året runt.

Foto: Roland Larzén

Nu på söndag samlas vi nedanför klubbstugan och tänder en vårdkase för vår älskade sjö.  Kom och visa att du bryr dig.!

Jag tycker det här är en fin manifestation som samlar alla runt Vättern , ja förresten i Vättern också. På Visingsö blir det ett stor evenemang.

Det råder stor eninghet om vårt nej till utökade försvarsövningar. Däremot tycker jag vi ska avvakta med protester och antistämningar när det gäller gruvprojektet i Norra kärr. Åtminstone jag vet för lite och tycker det luktar populism. Jag menar att vi måste kunna  KOMBINERA näringslivsutveckling med  ekologiskt ansvar. Men självklart vi får aldrig, aldrig riskera Vätterns hälsa.

Men vi ska inte heller underskatta varje individs privata miljöansvar. Vi är många runt sjön, som var och en kan göra en liten skillnad och TILLSAMMANS  stolta kan säga att vi Värnar Vättern.

Vi ses på stranden nu på söndag !  Vättern i vårt hjärta, låt oss besjunga dig nu….

Skeppohoj/Stefan E