Vårdkase för Vättern vid Gränna Båtklubb

Foto: Roland Larzén

Roligt att så många, ett drygt 50-tal Grännabor, kom till båtklubbsstugan för att visa sitt stöd och ställningstagande för Rädda-Vättern-aktionen. Detta blev samtidigt ett fint tillfälle för besökarna att se lite av vår verksamhet. Det uppstod också spontana diskussioner om den nya hamnen, bland annat om vad det kommer att innebära för småbåtshamnens del.

Foto: Roland Larzén

Stefan hade rollen som grillmaster och allt eftersom deltagarna droppade in serverades korv och dryck. Aktivitets- kommittén fixade med allt runt omkring serveringen.

Vid sjutiden tände vi vårdkasen på stranden.  Samtidigt tändes vårdkasar runt hela Vätterns strand för att manifestera för Vättern och mot de miljöhot som föreligger.

Foto: Roland Larzén

Stefan höll ett manifestationstal om vikten att bevara Vättern med dess fantastiska miljö. Vättern är idag dricksvattentäkt för ¼ miljon människor runt omkring sjön. I framtiden kommer Vättern ha ännu större betydelse för dricksvattenförsörjningen i Sverige. Försvarsmakten vill utöka luftförsvarets övningsdagar i Vättern från 22 till 50 (en ökning med ca 130%), med allt det granatskrot i form av koppar och bly som hamnar i sjön. De vill dessutom bjuda in andra länders luftförsvar för att använda Vättern som övningsfält. Det känns inte bara som en horribel tanke, det känns också både förlegat och omodernt, menade Stefan.

Nej, försvarets planer är vi bestämt emot. Vi är mer rädda om de värden vi har, det vill säga en av Europas finaste sjöar och förordar istället avveckling av all militär verksamhet i och runt vår sjö.

Webbansvarig
Roland Larzén

Länk till:  Rädda Vättern

Fotnot: En vårdkase, är en signaleld. Den ingick i ett enkelt optiskt signalsystem och bestod av träspiror som ved som placerades på en väl synlig höjd med sikthåll till nästa vårdkase, så att de brinnande kasarna på så sätt bildade en kedja av signaleldar. Vårdkasar användes förr för att varna befolkningen vid fara.