Nu påbörjas ombyggnaden av hamnen

Snart ett minne blott

 

Foto: Roland Larzén
Foto: Roland Larzén

 

 

Ja den södra innre vågbrytaren/stenpiren är snart ett minne blott. För den 24 september påbörjas arbetet med att bygga om hamnen för den nya större färjan och då ryker stenpiren för gott.

Foto: Roland Larzén

           

 

 

 

 

 

 

 

 Så passa på att promenera ut till fyren, gå runt den och tillbaka, och känn in mer än 150 års hamn- och skeppshistoria som nu kommer att gå i graven. Fotografera och lägg på minnet för snart är det, det enda som finns kvar.        

 

 

 

 

 

Besked från Jönköpings kommun, om att arbetet startar den 24 september skickades till klubbens representanter så sent som den 5 september. Se bifogat brev nedan.

Klubbens styrelse och övriga aktiva kommer att göra allt för att den uppstådda situationen, med påskyndande av torrsättning av båtar samt upptagning av bommar mm. trots allt kommer att fungera smidigt. Men då måste klubbens medlemmar vara behjälpliga vid dessa arbetsinsatser. Vi återkommer med tidpunkt när dessa insatser behövs, och hoppas på stor uppslutning.

Webbansvarig

Roland Larzén
 
 

Brev från Jönköpings kommun:

 

Från: André Norberg [mailto:andre.norberg@jonkoping.se]
Skickat: den 5 september 2012 15:49
Till: Börje Fritsell; Pia Levin; bo.tornkvist@edstroms.com; Georg Svensson; h.noren@gmail.com
Kopia: Stefan Erixson; Sune Lindblad
Ämne: Information Gränna Hamn

 

Hej på er,

Var idag ute på första uppstartsmöte inför ombyggnationerna (Trafikverket entreprenad), fick då information som vi inte tidigare haft.

Domen i miljödomstolen reglerade att det först måste sugmuddras i hamnen innan inre vågbrytaren rivs för att ej förorenat “ytsediment” skulle grumlas upp. Entreprenören Peab/Befab har då gjort en tidsplan och kommit fram till att de måste påbörja arbeten i vatten redan den 24/9.

Det som direkt påverkar er:

24 September beräknas sugmuddring av inre hamnen påbörjas i “arbetsområdet där färjorna beräknas gå” innanför och utanför inre vågbrytaren.

Det innebär att bryggor i yttrehamnen samt båtarna och y-bommar utmed inre vågbrytaren måste flyttas. Jag vet att detta inte direkt går i fas med era planer på upptag av båtarna men jag hoppas att det kan gå att lösa på något vis.

De inre platserna ni har efter norra piren kommer ej påverkas vid början av oktober och tidsplanen för den entreprenaden är ej fastställd ännu.

Så ni kan väl fundera på hurvida detta är möjligt att lösa så får vi höras

Arbetena i hamnen kommer pågå 2012-09-24 till cirka 2012-05-20 såsom tidsplanen ser ut idag men då är det på slutet en hel del landarbeten och färdigställande av färjeläger m.m .

med vänliga hälsningar

André Norberg

Projektchef

Jönköpings Kommun

Tekniska Kontoret

Tfn 036-10 24 39

andre.norberg@jonkoping.se

2 svar till “Nu påbörjas ombyggnaden av hamnen”

  1. Ja så var det med det……gamla piren som man sprunget på och fiskat – tittat på båtar som lade till och även haft som egen brygga sedan några år tillbaka, många minnen som kommer upp. Tycker ändå att vi på något sätt i klubben skall bevara något av det gamla förslagsvis så tar vi vara på dom gamla stenpollarna och kanske kan vi göra något trevligt minne med dom när vi skall inviga vår nya hamn nästa år,bara en tanke…

    må gott alla, snart är det vinter snö kallt blåsigt och djä….. men sen kommer en fantastisk sommar igen

    Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.