Nu påbörjas ombyggnaden av hamnen

Snart ett minne blott

Foto: Roland Larzén

Ja den södra innre vågbrytaren/stenpiren är snart ett minne blott. För den 24 september påbörjas arbetet med att bygga om hamnen för den nya större färjan och då ryker stenpiren för gott.

Foto: Roland Larzén

Så passa på att promenera ut till fyren, gå runt den och tillbaka, och känn in mer än 150 års hamn- och skeppshistoria som nu kommer att gå i graven. Fotografera och lägg på minnet för snart är det, det enda som finns kvar.

Besked från Jönköpings kommun, om att arbetet startar den 24 september skickades till klubbens representanter så sent som den 5 september. Se bifogat brev nedan.

Klubbens styrelse och övriga aktiva kommer att göra allt för att den uppstådda situationen, med påskyndande av torrsättning av båtar samt upptagning av bommar mm. trots allt kommer att fungera smidigt. Men då måste klubbens medlemmar vara behjälpliga vid dessa arbetsinsatser. Vi återkommer med tidpunkt när dessa insatser behövs, och hoppas på stor uppslutning.

Webbansvarig

Roland Larzén

Brev från Jönköpings kommun:

Från: André Norberg [mailto:andre.norberg@jonkoping.se]
Skickat: den 5 september 2012 15:49
Till: Börje Fritsell; Pia Levin; bo.tornkvist@edstroms.com; Georg Svensson; h.noren@gmail.com
Kopia: Stefan Erixson; Sune Lindblad
Ämne: Information Gränna Hamn

Hej på er,

Var idag ute på första uppstartsmöte inför ombyggnationerna (Trafikverket entreprenad), fick då information som vi inte tidigare haft.

Domen i miljödomstolen reglerade att det först måste sugmuddras i hamnen innan inre vågbrytaren rivs för att ej förorenat “ytsediment” skulle grumlas upp. Entreprenören Peab/Befab har då gjort en tidsplan och kommit fram till att de måste påbörja arbeten i vatten redan den 24/9.

Det som direkt påverkar er:

24 September beräknas sugmuddring av inre hamnen påbörjas i “arbetsområdet där färjorna beräknas gå” innanför och utanför inre vågbrytaren.

Det innebär att bryggor i yttrehamnen samt båtarna och y-bommar utmed inre vågbrytaren måste flyttas. Jag vet att detta inte direkt går i fas med era planer på upptag av båtarna men jag hoppas att det kan gå att lösa på något vis.

De inre platserna ni har efter norra piren kommer ej påverkas vid början av oktober och tidsplanen för den entreprenaden är ej fastställd ännu.

Så ni kan väl fundera på hurvida detta är möjligt att lösa så får vi höras

Arbetena i hamnen kommer pågå 2012-09-24 till cirka 2012-05-20 såsom tidsplanen ser ut idag men då är det på slutet en hel del landarbeten och färdigställande av färjeläger m.m .

med vänliga hälsningar

André Norberg

Projektchef

Jönköpings Kommun