Fiskegubbar

Visste ni att “fiskegubbarna” träffas i klubbstugan den första tisdagen varje månad?

Arne, Rune, Gunnar, Wåge, Göran och Börje. Foto: R. Larzén

Det är en tradition som hållit i sig i 15 år och man håller traditionen vid liv hela året runt, sommar som vinter.

Förr träffades man alltid i Fiskeföreningens stuga, men den har ju mer eller mindre omvandlats till förråd numera, så då får det bli i båtklubbens stuga eller på altanen om det är fint väder.

Vad gör gubbarna då på tisdagskvällarna? Jo de sitter naturligtvis och ljuger om vem som har längst armar och tagit den största firren och hur dramatiskt det gick till i halv storm, utan håv och med en liten spinnare på 0,20-lina….

Nä… skämt åsido, man diskuterar världsläget i och runt Gränna. Man pratar om svunna tider och om nu- och framtid. Utveckling av ny båtteknik (plastbåtar), om träsnipor och vem som tagit den största laxen i Vättern (20,4 kg) uppe vid Öninge utanför Ödeshög. Olika fiskemetoder är också ett hett ämne som trolling, uttring och lod-utter-fiske, en helt ny värld för en icke invigd i denna ädla konst.

Ett givet samtalsämne denna gång var ju rödingfisketävlingen som avgjordes i lördags. Både Rune, som blev 1:a, och Wåge, som blev 2:a, var med på träffen. Rune tog två rödingar på sammanlagt 3,54 kg. Wåge tog också två rödingar på en vikt av 3,20 kg. Pär Rendahl som kom 3:a, hade glömt att det var tisdag, men hans två rödingar vägde 2,70 kg. Det hade varit en rätt tuff tävling eftersom det blåst ganska mycket. Vid stark blåst är det mycket mer svårfiskat. Men det var ändå bättre än förra året, då det blåste mer än 10 sekundmeter på morgonen.

I Fiskeföreningens stuga hänger en snidad träröding som Gunnar Axelsson gjort. På den är alla rödingmästare sedan starten 1986 inskrivna *. Inskriptionerna görs av Gunnars fru Ulla.

Gunnar med trärödingen och alla vinnare. Foto: R. Larzén

Nu har man bestämt att denna “träröding” skall hänga i klubb-stugan. Men vill ni kolla in den får ni hålla er lite till tåls eftersom Gunnar tog med sig den hem för att få de senaste vinnarna inskrivna.

Värt att notera är att Rune Bergqvist blivit rödingmästare inte mindre än fem gånger, 1994, 1997, 2000, 2004 och så nu i år 2012. Det är väl snudd på samma bedrift som Björn Borgs fem Wimbledontitlar, fast BB tog ju sina i rak följd.

Men vänta lite….jag har ju nästan glömt bort det viktigaste, man fikar 😛 ju också naturligtvis. Här har Gunnar ett annat av sina specialuppdrag. Han är nämligen vald på livstid för att brygga kaffet, enligt Arne. Och efter en stund serverar Gunnar nybryggt kaffe med dopp som köps enligt ett rullande schema.

Vi skall heller inte glömma att uppmuntra Börje Andersson i sin kamp med att sluta röka. Börje slutade att röka på sin 80-årsdag i mars och har alltså hållit upp i fem månader nu, efter 65 års rökande. Börje började röka när han var 15 år. Kämpa på Börje!

Ja mer än så här blir det inte från fiskegubbarnas månadsträff. Men vill du veta mer om vad gubbarna pratar om på sina träffar, ja då får du pallra dig ner till klubbstugan första tisdagen i månaden och tiden den är klockan 18.00.

Välkomna säger fiskegubbarna!

* På fiskekommitténs sida kan du också se vilka som blivit rödingmästare sedan starten 1986 och fram till idag.

Webbansvarig

Roland Larzén

Ett svar till “Fiskegubbar”

1. Härligt gäng! Vilken go känsla som ordförande att se det “gamla gardet” samlat!
    Kul att ni hittat in i “stora” stugan…

Men jag tycker ju att Rune som är Mästare ska synas lite bättre!!

Bra artikel Roland !!