Skriv ut detta Sida

Sjösäkerhet

Här är lite tänkvärda tips från Sjöräddningssällskapet (SRSS)

Längre ned på sidan finner du länkar om sjöräddning mm.

Tänk sjösäkert

Vår vision är noll omkomna till sjöss. Därför jobbar vi också förebyggande med utbildning och information till alla som uppskattar fritidsliv runt och på våra sjöar, hav och vattendrag.

Om läget blir akut är Sjöräddningssällskapet snabbt på plats. Våra räddningsstationer är tätt placerade längs kusterna och i våra stora sjöar. Besättningen bor nära hamnen, så senast 15 minuter efter larmet är vi på väg.

Kolla vädret

Det bästa är förstås om vi inte behöver rycka ut alls. Där kan du själv göra mycket genom att till exempel alltid kolla vädret innan du ger dig ut med båten. Vårt kustväder ger dig till exempel en detaljerad lokal prognos, timme för timme.

Du kan också planera sjöturen i förväg genom att använda vårt sjökort. Förberedelse och rätt utrustning är första steget på vägen till sjösäkerhet.

– Att läsa bruksanvisningen för första gången när det blir kris, kanske fungerar med dvd-spelaren där hemma i vardagsrummet. Men inte när brandsläckaren i båten måste fram på några sekunder. Och mobiltelefonen i ett vattentätt fodral är den billigaste livförsäkringen som finns, säger Rolf Westerström vd för Sjöräddningssällskapet.

Lär dig mer

Här på sjöräddning.se hittar du bland annat Sjösäkerhetsskolan för alla som uppskattar fritidsliv till sjöss, som seglar, paddlar eller knyter på sig långfärdsskridskorna när isen ligger blank som en spegel. Dessutom har du möjlighet att ställa frågor runt sjösäkerhet till våra sjöräddare.

– Men tveka aldrig att höra av dig till oss direkt när du får problem. Vi är inte långt borta. Vi hjälper gärna till. Och medlemmar får gratis hjälp vid till exempel motorstopp. Vi kallar det för en förebyggande uttryckning, vi hjälper till innan det blir akut. Så ring oss!

Riskområden i Vättern

Sjöräddnings Sällskapet Visingsö

Sjöräddnings Sällskapet Karlsborg

Sjöräddnings Sällskapet Vadstena/Motala