»

Nov 16 2017

Skriv ut detta Inlägg

Seglingsidrotten växer i södra Vättern

Seglingsklubbarna i södra Vättern driver sedan några år tillbaka ett fruktbart samarbete som resulterat i att södra Vättern gjort sig känt för mycket attraktiva seglingstävlingar. Det började med internationella mästerskap i Gränna 2015. Förra året kördes Munksjön Matchrace och i år ser vi Allsvenskan i Segling på södra Munksjön.

Jönköpings Segelsällskap, Domsands Båtsällskap och Gränna Båtklubb klarar inte ett arrangemang av denna dignitet på egen hand, men tillsammans har man visat vad södra Vättern kan erbjuda. I mitten av september denna höst hade vi ett amerikanskt team i Gränna för att delta i de internationella klassmästerskapen i Gränna.

Framgången för tävlingarna bygger givetvis på kunskapen hos erfarna och duktiga funktionärer, Där många från respektive klubb bidragit på ett förtjänstfullt sätt. Några förtjänar att särskilt nämnas. Vi hade inte sett denna utveckling av seglingsidrotten i södra Vättern om det inte vore för seglarfamiljen Suneson; Klas-Peter och Ullegård med sönerna Wille, Kalle och Fritiof. Utan deras insatser under lång tid hade de nämnda arrangemangen inte funnits.

Allsvenskan i segling på Munksjön

Allsvenskan i segling är en direkt följd av Munksjön Matchrace 2016. Munksjön som seglingsarena är unik med sitt centrala läge i staden och erbjuder nära exponering av spännande upplevelser och samtidigt en mötesplats där publiken möter segling på nära håll. Få städer i Sverige kan erbjuda detta.

Internationella tävlingar i Gränna

För 3:e året i följd arrangerades:
International Swedish Class Championship 11:metre One Design, 8-10/9, 2017.

Tävlingen växer. 2015 deltog 2 nationer; i fjol 3. I år hade vi en deltagare ända från USA! Se länk: Team Wolfhound.

Gränna lockar med de mycket goda förutsättningar som finns i hamnen. Det gäller bl a enkel och smidig sjösättning, bra boende samt sist men inte minst – fina seglingsförhållanden för kappsegling med banläggning direkt utanför hamnen. Grännaborna kan följa tävlingen från ”parkett” från sin egen altan eller balkong. Få platser, om någon annan i vårt land, kan erbjuda det seglingsarenan i Gränna har.

Det är nu klart att vi får finalen på 11:metre OD Euro Tour 2018 till Gränna nästa år.

Touren har 3 deltävlingar:

– Ungerska Mästerskapen, August 23 – 26, 2018, Balatonfüred, Balaton, Ungern

– Norska Mästerskapen, August 31 – September 2, 2018, Dröbak, Oslofjorden, Norge

– Svenska Mästerskapen, September 7 – 9, 2018, Gränna, Vättern, Sverige

Mer info finns på:

Hälsningar Seglingskommittén

Permalänk till denna artikel: http://grannabatklubb.com/2017/11/seglingsidrotten-vaxer-i-sodra-vattern/