Ordförandes vårblogg 2014-03-30

Ordförandes vårblogg

Foto: Roland Larzén

Del 2, Los Angeles

Klubbvänner! En vårhälsning från Kalifornien. Lea och jag är i LA och hälsar på sonen som jobbar här.

images

Spännande och långt från vår lilla hamn i Gränna. Bilar, bilar, bilar, en dröm för en bilhandlare.

I torsdags var vi i en klassisk marinstad, Newport. Newport ligger mellan LA och San Diego. Otroligt vacker stad där hav och båtar finns överallt. Vi for sedan USS_Midway_(CV-41)_in_Yokosuka_port,_1984vidare till San Diego där en stor del av USAs Stilla havsflotta finns.

Vi var ombord på det ruggigt stora hangarfartyget ”USS MidWay”, 300m långt, 4500 man i besättningen, 13 miljoner liter bränsle och 10 ton mat/dag. Numera ett museum, men som tjänstgjorde så sent som i mitten på 90-talet, i ”Desert Storm”. Stort och typiskt Amerikanskt!

Nu till Gränna och vår lilla hamn. Vi har det väldigt vackert vid Vätterstranden också!

Foto: R Larzén

Vi har tre viktiga saker att lösa i hamnen under våren.

1.     Djupet i hamnen

Det är inte tillfredsställande med ett antal grunda områden, särskilt inte om det Brevbilagahandlar om ”stengrund”. Kommunen har nu scannat hela hamnen och vi har haft ett första uppföljningsmöte. Nytt möte 2 april där målet är att upprätta en plan för att lösa problemen

Jag hoppas också att min svärson Calle kan dyka i hamnen 011under påsken då de kommer hem från Göteborg. Räkna med att vi kommer att behöva göra vissa omflyttningar av båtarna för att se till så alla har ”tillräckligt” djup under båten.

Vi ska försöka hålla er informerade om läget fortlöpande.

2.     Gästhamnen

Vår idé om så kallad mooring med fasta förtöjningar fungerade inte som vi tänkt. Mycket på grund av djupet och rätt mycket bottenväxter som gör att linorna inte sjunker.

Dock fick vi mycket positiva reaktioner på placeringen av gästbryggan.

Hamnvärd: Bertil bokar in gästbåt från Lanskrona. Foto: R Larzén
Hamnvärd Bertil bokar in gästbåt från Lanskrona. Foto: R Larzén

Målet är att ha kvar gästplaserna på samma ställe men försöka hitta en lösning med images-1bojar i stället för linor. Vi kommer att behöva ett gäng hamnvärdar som vanligt.

Räkna med att Peter Johansson kommer med mer info.

Gästhamnen är viktig för att få båtfolk att trivas i Gränna och som intäktskälla för klubben.

3.     Servicebryggan

Vi pratar om ett bryggdäck som går längs kajen från kranen och ca 20 m västerut.Ca 3 m brett. På bryggan ska mastkranen stå och en Toatömningsstation, El och vatten.20130525_102504

Målet är att bygga bryggan under maj månad.

Projektledare blir Georg S och Börje F tillsammans med hamnbolaget.

Räkna med behov av jobbinsater, här ska skruvas trall 😛 .

Börje/Georg återkommer med mer info om/när vi kan trycka på knappen.

Sammantaget finns det jobb att göra även den här våren, men inte alls i nivå med förra året.

Håll koll hemsidans kalender, så du inte missar några viktiga saker.

Foto: Anders Öborn

Skepp ohoj så ses vi 12 april!

Stefan E

Övriga foton: Monika Gejervall, Ulf Axelsson, mfl.